GLA:D

Het oefenprogramma als medicijn tegen artrose

Jeroen Beeks

30/4/2024

Artrose is een veelvoorkomende lichamelijke klacht bij veroudering van het lichaam, wat veel impact heeft op je dagelijks functioneren. De vergrijzing zorgt ervoor dat het aantal mensen met artroseklachten fors toeneemt. Daarom is het belangrijk om de juiste kennis en kunde te creëren over preventie en behandelmogelijkheden. Oefenprogramma's, zoals GLA:D, die kunnen bijdragen aan positief herstel bij artroseklachten.

Wat is artrose?

Knie- en heupartrose zijn aandoeningen die het gevolg zijn van slijtage van het kraakbeen in de gewrichten van de knieën en heupen. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Kraakbeen is een glad weefsel dat de uiteinden van botten bedekt en zorgt ervoor dat het gewricht soepeler beweegt door de wrijving te verminderen en fungeert als een schokdemper tijdens het belasten van het gewricht. De schokdemper van de knie noemen we de meniscus, bij de heup noemen we dit het labrum. Bij artrose begint het kraakbeen geleidelijk af te breken, wat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn, stijfheid, instabiliteit, zwelling en een verminderde bewegelijkheid in het aangedane gewricht.

De pijn bij artrose komt niet van het kraakbeen, omdat het kraakbeen geen zenuwen heeft en dus geen pijnsignalen kan doorsturen naar het brein. In plaats daarvan zijn het de omliggende structuren zoals bot, ligamenten (verbindt bot met bot), gewrichtskapsel, spieren en pezen (verbindt spieren met bot) die klachten geven.

Waar heb je zelf invloed op?

Risico factoren als leeftijd, erfelijkheid en het geslacht, daar kun je niets aan doen. Gelukkig zijn er ook een aantal factoren waar je wel invloed op hebt:

  • Lichaamsgewicht
  • Spierkracht
  • Lichaamsbeweging
  • Overbelasting
  • Eerdere blessures of trauma's

GLA:D

Het GLA:D-programma staat voor 'Good Life with osteoArthritis in Denmark' en wordt momenteel wereldwijd aangeboden vanwege goede resultaten. Het programma bestaat uit 2 educatiesessies + 12 oefensessies en een follow-up. Tijdens deze sessies wordt er aandacht besteed aan de juiste voorlichting over artrose en wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen. Je gaat gedurende een periode van 6 weken 2 keer per week in groepsverband onder begeleiding van de fysiotherapeut aan de slag met specifieke oefeningen gericht op het versterken en verbeteren van de spierkracht en stabiliteit rondom het gewricht. De oefeningen worden aangepast naar het niveau dat bij jou past.

Heb jij last van artroseklachten aan de knie en/of heup of twijfel je of je klachten artrosegerelateerd zijn? Maak dan een afspraak, dan kijkt de fysiotherapeut samen met je mee. Het GLA:D-programma is beschikbaar op locaties Baarlo, Venray en Venlo.

Meer weten over artrose klachten? Neem dan een kijkje op onze klachtenpagina

Deel dit bericht

Over de auteur

Jeroen Beeks

Goede collega’s wil je graag houden. Dat is precies de reden dat Jeroen na zijn stageperiode in juli 2022 bij Knooppunt een baan heeft gekregen. Voor hij begon aan zijn studie tot fysiotherapeut aan de Fontys hogeschool in Eindhoven had hij de opleiding CIOS al afgerond, zijn kennis over bewegen zit dus wel goed.

Heb je spier- en/of gewrichtsklachten? Dan kun je bij Jeroen terecht! Hij kijkt samen met jou naar je doelstellingen en maakt een gericht behandelplan dat specifiek op jou is afgestemd. En dat niet alleen voor de behandelperiode, Jeroen adviseert je ook graag hoe je het risico op klachten in de toekomst kunt verkleinen.