Een derde van je dag en daarmee ook je leven breng je slapend door, dat is niet voor niets
Wereld Slaapdag 2023 op 17 maart 2023
Wetenschappers hebben een middel gevonden dat helpt bij het oplossen en voorkomen van vele ziektes en ongemakken zoals geheugenproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk, verstoorde hormoonbalans, hoge bloeddruk. Daarnaast is het ook bewezen effectief bij pijnklachten en depressie en vermindert het de kans op dementie en kanker.
Klinkt als te mooi om waar te zijn? Toch is het zo en het is nog gratis ook.
De naam van dit wonderlijke medicijn: SLAAP
Je hoeft er ook nog eens vrij weinig voor te doen want: Slapen is niets doen!
Maar wat nu als dat “niets doen” niet meer lukt?
Wanneer ik aan mensen die slecht slapen de vraag stel wat ze hebben gedaan om goed te kunnen slapen krijg ik vaak een uitgebreid antwoord, variërend van slaaptabletten tot kruidenpreparaten nemen, in de avond gaan wandelen en stoppen met koffiedrinken of in de nacht dan toch maar opstaan en tv gaan kijken tot de ogen dichtvallen.
Wanneer ik deze vraag stel aan mensen die wel goed slapen en uitgerust wakker worden krijg ik een verbaasde blik en een antwoord als “hoezo, ik maak de lamp uit en ben vertrokken zodra ik mijn kussen raak”
Wakker liggen in bed kan leiden tot allerlei gedachten. Vaak gaan die gedachten over het verleden of de toekomst en hebben ze niet zoveel te maken met het hier en nu. Het hier en nu zou namelijk het moment zijn dat je wilt gaan slapen en niet het moment om de dag die geweest is nog eens door te nemen of de dag die komen gaat vooruit te denken.
De oplossing voor veel slaapproblemen ligt dan ook vaak in het op een andere manier gaan benaderen van de nacht. Een moment van rust en ontspanning en van niet productief zijn.
Daarmee hangt vanzelfsprekend samen dat de dag ook op een andere manier wordt doorgebracht en vooral wordt afgesloten. Jezelf voorbereiden op het ultieme nietsdoen gedurende de nacht door ook overdag al rustmomenten in te bouwen, vergelijkbaar met even wat stoom laten ontsnappen uit de fluitketel, om te zorgen dat je niet hyperactief naar bed gaat.
De gevolgen van te weinig slapen kunnen zich op meerdere manieren uiten. Vermoeidheid overdag is misschien de meest voor de hand liggende maar zeker niet de enige. Ook een gebrek aan concentratie, geheugenproblemen, een kort lontje hebben tot problemen als hoge bloeddruk en depressie kunnen hun oorzaak hebben in een verslechterd slaappatroon. Het wel slapen maar niet fit en uitgerust wakker worden zegt vooral iets over het gebrek aan kwalitatief goede slaap, wat nog belangrijker is dan het aantal uren dat er geslapen wordt.
Het is kortom niet voor niets dat we ongeveer een derde deel van een etmaal slapend doorbrengen. Slaap heeft vele functies en het is dan ook best vreemd om hierop te bezuinigen, iets dat in onze huidige maatschappij regelmatig gebeurt.
Wereld Slaapdag is een mooie aanleiding om hier eens bij stil te staan. Heb je slaapproblemen neem dan eens contact op met slaapoefentherapeut Jolanda Carpay om te bekijken of slaapcoaching op maat iets voor je kan betekenen in het verbeteren van je gezondheid.
Test je kennis over slaap in de quiz en maak kans op het boek van Matthew Walker, Slaap dat in deze Boekenweek verloot wordt onder de beste inzendingen.
Over de auteur
Jolanda CarpayJolanda is oefentherapeut Cesar en Slaapoefentherapeut/slaapcoach. Daarnaast geeft ze Schroth-therapie.
In de afgelopen jaren heeft Jolanda gewerkt in verschillende praktijken en is ze zich gaan specialiseren in een aantal aandachtsgebieden: behandelen van scoliose bij jongeren maar ook volwassenen met de Methode Schroth, het behandelen van slaapproblemen bij kinderen en volwassenen en het behandelen van mensen met chronische pijn.