Viscerale Therapie

Joris Luijten

23/5/2024

Viscerale therapie is een therapievorm die zich richt op de organen in het lichaam. ‘Visceraal’ [visseraal] betekent dan ook letterlijk ‘de ingewanden betreffend’. Kenmerkend voor deze therapievorm is dat de mens wordt beschouwd als een eenheid waarbij alles met elkaar verbonden is. Een probleem in een spier of gewricht kan daarom naast pijnklachten op de plek zelf ook invloed hebben op andere lichaamsdelen zoals de bloedvaten, zenuwen, lymfevaten, organen en zelfs op de botten van de schedel.

De samenwerking tussen je organen en je lijf

Bij een optimale gezondheid beweegt het bindweefsel van je organen soepel tijdens dagelijks activiteiten zoals lopen of bukken. Je bindweefsel moet goed kunnen glijden ten opzichte van alles eromheen, zoals spieren en gewrichten. Wanneer een orgaan niet goed kan bewegen door bijvoorbeeld een infectie, operatie of ontsteking, dan kan dit problemen veroorzaken in andere delen van het lichaam. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid. Op de lange termijn kan het zelfs problemen met de organen zelf opleveren zoals verstopping of maagzuur.

Wat doet viscerale therapie?

Viscerale therapie kijkt naar de verbindingen tussen je organen en je lijf.

Het interessante is dat jouw viscerale systeem zowel neurologisch als mechanisch sterk verbonden is met de bewegingen van je lijf. Dat betekent dat jouw organen in verbinding staan met zowel je hersenen, je zenuwstelstel en de fysieke werking van je lijf. Die verbindingen verklaren deels het fenomeen ‘uitstralende pijn’: pijn op een ander plek voelen dan de aandoening zelf. Een aantal voorbeelden:

  • Bij hartklachten wordt pijn gevoeld midden op de borst, tussen de schouderbladen, rond de schouder, in de nek of in het aangezicht.
  • Aanhoudende lage rugklachten kunnen mogelijk verklaard worden door een beperking van de darmfunctie of beweging.
  • Schouder/nekklachten kunnen hun oorsprong hebben in de longen. Je longen zijn namelijk ‘opgehangen’ aan de lagere nekwervels. Longproblemen zoal Astma of COPD geven een overmatige trek aan deze wervels, dit kan op den duur problemen geven.

De behandeling

De behandeling van viscerale therapie bestaat uit specifieke manuele technieken die gericht zijn op het bindweefsel rondom de organen. Door deze technieken kan de beweeglijkheid van de organen verbeteren, dit helpt om de structuur en de functie van de organen te optimaliseren en de natuurlijke gezondheid van het lichaam te ondersteunen.

Viscerale therapie wordt aangeboden op onze behandel locatie in Venlo, Hagerhofweg 16.

Deel dit bericht

Over de auteur

Joris Luijten

Vanaf juni '23 is Joris onderdeel van team Knooppunt. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut en master Bewegingswetenschappen heeft hij niet stilgezeten. De opleidingen Muskuloskeletale echografie, Dry Needling, Orthopedische Geneeskunde (NAOG) en Viscerale therapie (Upledger) heeft hij allemaal afgerond. Momenteel is hij nog bezig met de opleiding Acupunctuur. Kortom; voor de meest uiteenlopende klachten ben je bij Joris aan het juiste adres, zijn interesse ligt bij de complexere klachten waar hij met een holistische blik naar kijkt. Hij heeft genoeg kennis om toe te passen.