Het gaat om meer dan alleen gewicht

Een positief coachingstraject

Het draait om meer dan alleen Gewicht

In een wereld waar leefstijl steeds meer in de schijnwerpers staat, merk ik vaak dat we ons begrip van gezondheid te beperkt houden. Leefstijl is een breed begrip dat aspecten als voeding, beweging, slaap, stressmanagement en sociale interactie omvat. Toch wordt er nog te vaak primair naar gewicht gekeken als de graadmeter van gezondheid. Een persoon met overgewicht wordt direct bestempeld als 'ongezond', hierover wil ik nu niet discussiëren, overgewicht brengt bewezen negatieve gezondheidseffecten met zich mee en is daarom niet wenselijk.
Waar ik me vooral zorgen over maak, is de andere kant van het verhaal. Het idee dat een 'gezond' gewicht gelijkstaat aan gezondheid. Dat is te kort door de bocht. Gezondheid is een complex samenspel van fysieke, mentale, en emotionele factoren. Er is dus meer dan alleen lichaamsgewicht dat (jouw) gezondheid bepaald.

Ik Ben Weer Benieuwd Naar de Toekomst

Afgelopen week mocht ik een coachtraject 'afsluiten'. Ik zeg 'afsluiten' tussen aanhalingstekens, omdat de leefstijlcoaching bij Knooppunt is afgerond, maar zij blijft doorgaan met sporten bij ons.

Ze kwam bij ons in een moeilijke en verdrietige periode van haar leven. Haar partner was kort geleden overleden, en ze voelde zich ongelukkig met zichzelf. Terugkijkend op haar traject is ze vooral dankbaar dat ze weer nieuwsgierig is naar haar toekomst. Dat ze die toekomst nu met een positief gevoel tegemoet ziet.

Gedurende onze sessies heeft ze geleerd om haar gedachten te structureren, haar doelen helder te krijgen, en deze doelen te vertalen naar concrete acties. Haar leven veranderde van iemand die zichzelf absoluut geen sporter vond—"Echt Robin, oude kennissen gaan nooit geloven dat ik in een sportschool sport"—tot iemand die nu niet meer zonder haar sportmomenten wil. Ze heeft een enorme transformatie doorgemaakt, en het feit dat ze ook nog eens 10 kilo is afgevallen, is voor haar bijna bijzaak geworden. "Ik voel me zo fit en gelukkig, die 10 kilo is leuk hoor, maar niet het belangrijkste," zei ze tijdens ons laatste gesprek.

De Echte Vraag

Dit soort verhalen zie ik vaak in mijn werk. Mensen komen binnen met één vraag, vaak gericht op gewichtsverlies, maar tijdens het traject ontdekken we dat er een diepere vraag achter zit. De kunst van coaching ligt in het achterhalen van wat er precies moet veranderen, en dat is voor iedereen anders.

Tijdens de coaching gaan we samen op zoek naar de kern van het probleem. Wat drijft jou? Welke obstakels kom je tegen? En vooral: hoe ga jij die veranderingen in je leven daadwerkelijk doorvoeren en volhouden? Want dat is uiteindelijk waar het om draait, niet alleen om het initiëren van verandering, maar om die verandering duurzaam te maken.

Het gaat om Gedrag, het Gewicht volgt Vanzelf

Aan het einde van een coachtraject is de conclusie vaak dat het oorspronkelijke doel van gewichtsverlies slechts een deel van het verhaal was. De echte winst ligt in het ontdekken van een gezondere, gelukkigere versie van jezelf, een die niet alleen afhangt van cijfers op de weegschaal, maar van het algehele welzijn dat voortkomt uit positieve veranderingen in je levensstijl. Begrijp me niet verkeerd, een gezond(er) gewicht draagt wel degelijk bij aan jouw totale gezondheid. Dat nieuw gedrag ervoor zorgt dat jij gewicht verliest is geen toeval, gezond gedrag resulteert in een betere gezondheid en daar hoort een passend lichaamsgewicht bij.

Ben jij ook toe aan zo’n positief leefstijl traject? De eerste stap begint met de beslissing op daadwerkelijk te beginnen. Durf jij die stap te zetten en ben je nieuwsgierig wat dat jou gaat brengen? Ik help je graag die weg te vinden.

 

 

Deel dit bericht

Over de auteur

Robin Verheijen

"Ik zeg niet wat je wil horen, wel wat je moet horen"

Vanuit een punt van liefde want ik heb het beste met je voor.

Na haar studie Sportkunde aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven is Robin in 2020 bij Knooppunt begonnen. Ze begeleid mensen dagelijks naar een gezonde(re) leefstijl. Na haar studie heeft ze de post HBO tot leefstijlcoach afgerond en daarmee is ze officieel een gecertificeerd (COOL) Leefstijlcoach. Als persoon is ze leergierig en blijft ze zichzelf bijscholen middels boeken en curussen.

'Als coach houd ik jou een spiegel voor door het stellen van vragen. Zo worden de dingen waar je zelf niet bij stil staat 'ineens' duidelijk. Het geeft inzicht hoe jij je leven leeft en hoe het anders zou kunnen.
Ik heb het beste met je voor en wil jou graag je doelen zien waarmaken. Dan heb je het meeste aan iemand die zegt waar het op staat en wat er nodig is.

Mentale en fysieke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ik ben ervan overtuigd dat het in je hoofd goed moet zitten voor dat je echt stappen kunt gaan zetten daarom richt ik me voornamelijk op zelfbeeld en gewoontes deze hebben een enorme impact op jouw leefstijl.

Ik ga samen met jou op zoek naar de oorzaak van het probleem en zet jou door middel van coachsessies graag letterlijk en figuurlijk in beweging. Pas wanneer je de oorzaak aanpakt kun jij duurzaam resultaat behalen en dat is precies wat ik jou gun.'